Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Happy Birthday

     Ένα από τα σχέδια εργασίας στο οποίο εργάστηκαν οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 "Happiness in Lifelong Learning" είναι το "Happy Birthday".
      Σε αυτό το σχέδιο εργασίας οι μαθητές παρουσιάζουν πώς γιορτάζονται τα γενέθλια στη χώρα τους. Η παρουσίαση των πληροφοριών από τους μαθητές κάθε χώρας γίνεται σε ένα video, καθώς επίσης και σε ένα τρισδιάστατο κομμάτι τούρτας. Στη συνάντηση των εταίρων του Προγράμματος στο Wittenberg της Γερμανίας συναρμολογήθηκε μία τούρτα από τα 7 κομμάτια των σχολείων των εταίρων χωρών, όπου παρουσιάζονται τα έθιμα εορτασμού των γενεθλίων σε όλες τις χώρες του Προγράμματος.
      Σε ό,τι αφορά τα γενέθλια στην Ελλάδα οι μαθητές παρουσίασαν τις παρακάτω πληροφορίες:

      "Οι αρχαίοι Έλληνες, καθιέρωσαν τον μηνιαίο εορτασμό των θεών τους, υιοθετώντας τη συνήθεια των Φαραώ, οι οποίοι από το 3000 πΧ γιόρταζαν  τα γενέθλιά τους.
       Τοποθετούσαν στους ναούς και τους βωμούς της  Άρτεμης γλυκίσματα από μέλι στο σχήμα του φεγγαριού-στρογγυλά-με κεριά αναμμένα, τα οποία προσέφεραν στη θεά.
       Με την πάροδο των χρόνων, άρχισαν να γιορτάζουν και οι θνητοί. Οι αρχαίοι  Έλληνες εξακολουθούσαν να γιορτάζουν ακόμα και μετά το θάνατό τους. Πίστευαν ότι όλοι είχαν ένα  πνεύμα, που τους προστάτευε  από τη στιγμή της γέννησής τους και τους παρακολουθούσε ακόμα και στην μεταθανάτια ζωή τους.
      Το έθιμο αυτό καταργήθηκε στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού ως ειδωλολατρικό. Έτσι τα γενέθλια έπαψαν να γιορτάζονται και καθιερώθηκε η ονομαστική εορτή, δηλαδή η ημέρα κατά την οποία τιμάται ο άγιος του οποίου το όνομα φέρει ο εορτάζων.
       Σήμερα οι Έλληνες γιορτάζουν τα γενέθλιά τους  παρέα με συγγενείς και καλούς  φίλους, συνήθως στο σπίτι τους ή σε κάποιο άλλο χώρο που έχουν επιλέξει. Οι καλεσμένοι προσφέρουν δώρα και ο εορτάζων αναλαμβάνει τα έξοδα του φαγητού και της καθιερωμένης τούρτας. Όταν έρθει η ώρα να σβήσει ο εορτάζων τα κεράκια της τούρτας του, όλοι οι καλεσμένοι τραγουδούν ευχές με το τραγούδι των γενεθλίων."

Να ζήσεις …..(όνομα)…… και χρόνια πολλά

Μεγάλη/ος να γίνεις με άσπρα μαλλιά

Παντού να σκορπίζεις της νιότης το φως
Και όλοι να λένε να μία/ένας σοφός!

Το video με το οποίο οι μαθητές του Σχολείου μας παρουσίασαν τον εορτασμό των γενεθλίων στην Ελλάδα