Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Λαογραφική Διαπολιτισμική Έκθεση

         Την Παρασκευή 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας μία Λαογραφική Έκθεση διαπολιτισμικού χαρακτήρα, την οποία ετοίμασαν οι μαθητές της Β΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Χ. Κωστάκη και κ. Μ. Κρητσωτάκη.
        Οι μαθητές της Β΄ τάξης, αφού προσέγγισαν το θέμα της λαογραφίας μέσα από αντίστοιχες διδακτικές ενότητες στο βιβλίο της Γλώσσας και της Μελέτης Περιβάλλοντος, επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων και στη συνέχεια αποφάσισαν να παρουσιάσουν μία Λαογραφική Έκθεση μέσα στην τάξη τους με αντικείμενα πολιτισμικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος που θα συγκέντρωναν οι ίδιοι. Μάλιστα, δεδομένου ότι το σχολείο μας είναι Διαπολιτισμικό και σε αυτό φοιτούν και παιδιά που κατάγονται από άλλε χώρες, σκέφτηκαν να δώσουν στην Λαογραφική Έκθεση ένα διαπολιτισμικό χαρακτήρα συγκεντρώνοντας αντικείμενα και από άλλες χώρες του κόσμου.
        Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Οι μαθητές της Β΄ τάξης  έφερναν το ένα αντικείμενο μετά το άλλο και μιλούσαν για την προέλευσή του και τη χρήση του.  Έτσι παρουσίασαν μία έκθεση με αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος από 24 διαφορετικές χώρες. Στην έκθεση αυτή ενέταξαν και σχολικά κειμήλια από τη μακρά ιστορία του Σχολείου μας, ενδεικτικά της σχολικής ζωής των προηγούμενων αιώνων. Γονείς, φίλοι και συγγενείς των μαθητών της Β΄ τάξης εμπιστεύτηκαν σε αυτούς και στο Σχολείο μας τις πολύτιμες μνήμες από τα ταξίδια τους και από το παρελθόν τους, που με τρυφερότητα και αγάπη διατηρούν.
       Τη λαογραφική έκθεση επισκέφθηκαν γονείς και μαθητές. Οι μεγαλύτεροι με συγκίνηση ανέσυραν προσωπικές μνήμες και εντυπωσιασμένοι περιεργάστηκαν τα ποικίλα λαογραφικά στοιχεία άλλων πολιτισμών. Οι μικρότεροι έκπληκτοι αντίκρισαν αντικείμενα που δε γνώριζαν την ύπαρξή τους και τη χρήση τους  και έμαθαν για αυτά.
       Ευχαριστούμε  όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της Λαογραφικής Έκθεσης του Σχολείου μας