Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Η Ημερήσια Εκδρομή του Σχολείου μας

            Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς πραγματοποιήσαμε και φέτος την ημερήσια εκδρομή του Σχολείου μας, την Πέμπτη 24 Μαΐου στο Βλάτος Κισσάμου. Χαρήκαμε την όμορφη μέρα και τις ομορφιές του τόπου μας, σταματώντας παράλληλα σε σημεία πολιτισμικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, αποκομίζοντας γνώσεις και εμπειρίες.



Επίσκεψη στο παλιό Σχολείο στην Ποταμίδα 
            Πρώτη στάση στην Ποταμίδα Κισσάμου. Εκεί οι μαθητές επισκέφθηκαν το παλιό σχολείο. Είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα παλιά θρανία, να περιεργαστούν το μελανοδοχείο και το φτερό ή την πένα, να δουν βιβλία, χάρτες, εικόνες για τη διδασκαλία, σχολικές φωτογραφίες και γραπτά μαθητών μιας άλλης, μακρινής, εποχής.





Επίσκεψη στον Νερόμυλο στην Ποταμίδα
           Στη συνέχεια οι μαθητές με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών πήγαν βόλτα μέχρι τον παλιό Νερόμυλο, στοιχείο αναπόσπαστο της ιστορίας του χωριού. Στην Ποταμίδα, τα παλαιότερα χρόνια, τότε που νερόμυλος δίπλα στον “Τυφλό” ποταμό μαζί με τις φάμπρικες της περιοχής αποτελούσαν τα μόνα μηχανικά μέσα που δούλευαν ασταμάτητα και εξασφάλιζαν στις οικογένειες του τόπου το ψωμί και το λάδι, ο Νερόμυλος αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της τεχνολογίας, γιατί ήταν η πρώτη μηχανή στην περιοχή που κινήθηκε με τη βοήθεια φυσικής πηγής ενέργειας, το νερό, και αντικατέστησε τον άνθρωπο και τα ζώα τα οποία έως τότε κινούσαν τις μυλόπετρες.  Ο Μύλος έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, με τελευταίο μυλωνά τον Κωνσταντίνο Νταντινάκη ή “Νταντίνο”, όπως έχει μείνει στη μνήμη των ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού.

Κομόλιθοι  στην Ποταμίδα
          Συνεχίσαμε τον περίπατο και φτάσαμε μέχρι τους Κομόλιθους. Οι Κομολίθοι είναι ένα από τα πιο παράξενα και ενδιαφέροντα τοπία που υπάρχουν στην Κρήτη. Τους συναντάμε στο χωριό Ποταμίδα Κισσάμου στην κοιλάδα του Τυφλού ποταμού. Οι παραπάνω παράξενης όψης μικροί λόφοι είναι εντελώς άγονοι, εκτός από τούφες βλάστησης στις κορυφές τους. Αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πηλό (άργιλο).  Χρόνια διάβρωσης από τον άνεμο και το νερό έχουν σμιλεύσει τα χαρακτηριστικά κωνικά τους σχήματα.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας
           Αφήσαμε πίσω μας την Ποταμίδα και συνεχίσαμε με επόμενη στάση στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας.
Το σπήλαιο είναι πραγματικά τεράστιο. Έχει ποικιλόμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ορισμένοι φθάνουν τα 5-6 μέτρα! Στην τοποθεσία αυτή βρέθηκαν διάφορα αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων όστρακα της Νεολιθικής εποχής.





Χωριό Βλάτος
           Το γραφικό χωριό Βλάτος απλώνεται σε πολλές γειτονιές πνιγμένες κυριολεκτικά στο πράσινο. Ο πλάτανος στο Βλάτος έχει χαρακτηριστεί από το 1978 μνημειακό δέντρο και προστατεύεται από κάθε παρέμβαση. Το εντυπωσιακό με το πλατάνι στο Βλάτος είναι το πλάτος του κορμού του που είναι τεράστιο πραγματικά, χωρίς όμως να είναι το μεγαλύτερο στην Κρήτη, αλλά και το σχήμα του κορμού του που είναι από τη μία πλευρά κεκλιμένο, τόσο που νομίζεις ότι θα πέσει κάτω στη γη. Η ηλικία του δέντρου υπολογίζεται στα 1400-1500 έτη. Κάτω από τη δροσιά του πλατάνου καθίσαμε, ξεκουραστήκαμε, απολαύσαμε το φαγητό μας και περάσαμε ευχάριστα το υπόλοιπο της εκδρομής μας.

Και του χρόνου, να είμαστε όλοι καλά