Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Πολυτεχνείο Κρήτης - Ημέρα επιστήμης και τεχνολογίας για παιδιά δημοτικού

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2015» στo Κτήριο Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη, που απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξωστρεφή δραστηριότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα παιδιά, με την επίβλεψη έμπειρων συνεργατών και εθελοντών φοιτητών, θα εκτελέσουν πληθώρα πειραμάτων με εντυπωσιακά ή ακόμα και “μαγικά” αποτελέσματα, προκειμένου να κατανοήσουν βασικές αρχές Φυσικών Επιστημών. Παράλληλα θα μπορούν να παρακολουθήσουν επιδείξεις τεχνολογικών εφαρμογών με χρήση ερευνητικών προτύπων και εργαλείων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές θα λειτουργήσει έκθεση “Junior Επιστήμονες 2015” με ομαδικές επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες από μαθητές του Δημοτικών σχολείων του νομού μας.

Η προστιθέμενη αξία και εκπαιδευτική συμβολή της εκδήλωσης αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντική, μιας και πρόκειται για μια διαδραστική εκπαιδευτική εμπειρία με γνώμονα το σεβασμό για τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική αλλά κυρίως την αγάπη μας για τα παιδιά. Οι διαδραστικές δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν θα υπηρετούν μία εποικοδομητική διδακτική προσέγγιση με στόχο την "ανακάλυψη" και “κατασκευή” νέας γνώσης αλλά και την καλλιέργεια ερευνητικής διάθεσης και στάσης.

Τα Περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας όπου τα παιδιά θα μετατρέπονται σε μικρούς επιστήμονες χωρίζονται θεματικά στα κάτωθι:
1. Μπoμπ ο Μάστορας (Εργαστήριο Μικροεπεξεργαστών και Υλικού )
2. Το εργαστήριο των μικρών χημικών (Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Περιβάλλοντος) 
3. Τα μάτια της Γης (Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών –Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων – SenseLab) 
4. Μικρά πλασματάκια-Μεγάλες φαγάνες (Eργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής & Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας & Εργαστήριο Βιολογικών Μεθόδων Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων)
5. Εκπαιδότοποι / Παιχνίδι - Δημιουργία – Αφήγηση (Εργαστήριο Μεταβαλλόμενης Αρχιτεκτονικής, Κινητικών Συστημάτων και Ευφυών Περιβαλλόντων)
6. Ερευνητές των φυτών (Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας)
7. Λάμψη στο σκοτάδι (Εργαστήριο Υδατικής Χημείας)
8. Φυσικά...Φυσική (Ερευνητική Ομάδα Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικής Πληροφορίας)
9. Τα χαζόσπιτα (Εργαστήριο Δομημένου Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας)
10. Ψηφιακό Θέατρο Σκιών (Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων)
11. Ρομποτικός χορός και ρομποτικό ποδόσφαιρο (Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων | Ομάδα Κουρήτες
 Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απαραιτήτως, με τη συνοδεία γονέων/κηδεμόνων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής παιδιών & συνοδών που θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.