Το Σχολείο μας


Το  Σχολείο μας
Το  Σχολείο μας είναι από τα πιο παλιά και ιστορικά Σχολεία των Χανίων. Πολλοί είναι οι  Χανιώτες  που έχουν αποφοιτήσει από το 16ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων,  ενώ στα αρχεία του Σχολείου μας οι πρώτες εγγραφές αναφέρονται τον Ιανουάριο του 1960. 
Στις  29-10-1998   με το ΦΕΚ 1143 τ. Β΄/29-10-98  το Σχολείο μας μετονομάστηκε σε 16ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Αγωγής  αναλαμβάνοντας να εφαρμόσει μεθόδους διδασκαλίας που αναπτύσσουν  κλίμα διαπολιτισμικού διαλόγου και σεβασμού της διαφορετικότητας.  Είναι το μοναδικό Διαπολιτισμικό Σχολείο στην Κρήτη και ένα από τα 13 Διαπολιτισμικά Σχολεία της Ελλάδας.
Τα σχολεία αυτά  μετονομάστηκαν σε διαπολιτισμικά την περίοδο από το 1996 έως το 1998 με την ψήφιση του Νόμου για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Σκοπός της ίδρυσής τους τότε ήταν να λειτουργήσουν πιλοτικά μέσα από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την εφαρμογή δράσεων σε συνεργασία με πανεπιστήμια,  ώστε να αναπτυχθούν μέθοδοι αξιοποίησης της πολιτισμικής ετερότητας και ανάπτυξης διαπολιτισμικών δεξιοτήτων που θα προετοιμάσουν όλους τους μαθητές για τη μελλοντική αρμονική συνύπαρξή τους σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.  Σήμερα  τα προγράμματα αυτά έχουν ολοκληρωθεί, οι μέθοδοι έχουν διαχυθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε κάθε σχολική τάξη επιδιώκεται η διαμόρφωση κλίματος διαπολιτισμικού διαλόγου, σεβασμού και επικοινωνίας.
Το Σχολείο μας διαθέτει μία μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων όπου γίνονται οι γιορτές μας, διάφορες ομιλίες και ενημερωτικές συναντήσεις. Επίσης διαθέτει μία μικρότερη   Αίθουσα  Προβολών  όπου οι μαθητές μιας  τάξης μπορούν  να παρακολουθήσουν  μία εκπαιδευτική ταινία. Στο  Σχολείο μας υπάρχουν  Αίθουσα Μουσικής  εξοπλισμένη με μουσικά όργανα, Αίθουσα Εικαστικών, χωριστή Αίθουσα Αγγλικών, Αίθουσα Υπολογιστών, Αίθουσα Διαδραστικού Πίνακα  και  Αίθουσα Φυσικής όπου  κάνουμε τα πειράματα για το μάθημα των Φυσικών Επιστημών  χρησιμοποιώντας τον ειδικό εξοπλισμό σε όργανα φυσικής και χημείας. Επίσης  κάθε τάξη έχει  τη δυνατότητα να δουλεύει  με φορητούς υπολογιστές.

Το Σχολείο μας έχει πολλές  και μεγάλες αυλές όπου παίζουμε και γυμναζόμαστε.